Cattas liv och tankar

Sundsjön!

Publicerad 2009-03-22 15:57:43 i Allmänt,

Har nu sovit i stugan för första gången på fyra år! Var lika mysigt som det brukar vara! Har ju varit rätt stökigt därborta med massa spritt språngande galna grannar men nu är det lugnt, som tur är.. Kom dit igår vid ett o då var syster m fam där redan. Mamma o pappa hade varit där sedan fredan o de for hem på lör em o  tog med sig lilla Isa som inte var riktigt kry. Tova stormtrivdes dock o tyckte att dasset var mest spännande :-)

Vi åt o vi åt o vi åt..Precis som man brukar göra i stugor.. Smörgåstårtan var jättegod o alla tyckte det var ett strålande infall av mig! På kvällen dök Martin upp o då blev det spel, killarna mot tjejerna. O vilka som vann är hemligt!! så det så!! Skitspel!!!! ;-)


 
     Isa inte helt piggelin..

     Tova myser med salta pinnar!!

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-03-22 18:17:04

Ja, vad härligt det är där! =)

Nu får vi hoppas på att det håller sig lugnt därborta framöver...

Kram å tack för en mysig helg! =)

Postat av: SysterYster

Publicerad 2009-03-22 18:19:41

Glömde skriva att förra kommentaren var från mig! =) Men d kanske inte var så svårt att räkna ut...

Kramiz Milliz

Postat av: Va sa ni nu då???? ;)

Publicerad 2009-03-22 18:45:34

"Påskens placering i tiden

Har ni hört uttrycket "påskmåne"? Eller har ni tänkt på att det alltid är fullmåne under påskveckan? Om det inte är mulet förstås, men hursomhelst så är den ju där, rund och hel på himlen och det är ingen slump.

Sanningen är den att det var en väldig osämja mellan de olika kristenheterna i början, för att den skulle få vara där. Ja, nu var det väl egentligen en annan väsentligare faktor som gav upphov till osämjan och inte direkt månen, men den hade ett litet finger med i spelet den också.

Det stora problemet låg i att de som övergått från judendomen till kristendomen och de som levde i judisk miljö ville att den kristna påsken skulle infalla på den 14:e dagen i månaden Nisan precis som den judiska påsken, vilket den också gjorde från början. Men så tyckte de som aldrig varit något annat än kristna, där ibland Rom och Alexandria, att detta inte stämde med den kristna påsktraditionen. Enligt den var det ju på den första veckodagen som Jesus uppstod, d.v.s. en söndag. Den 14:e Nisan kunde däremot infalla på vilken veckodag som helst.

Det ville sig inte bättre än att man firade påsken vid flera olika tidpunkter i kristenheten. Vissa år sammanföll firandet, andra gick de isär. Detta var mycket besvärande och höll självklart inte i längden. Följden blev en kyrklig osämja som har kallats påskstriden - en uppgörelse en gång för alla, inte bara om påskdagens datum, utan huruvida kristendomen skulle vara sammanbunden med judendomen eller frigöra sig.

År 325 hade man ett stort kyrkomöte i Nicea, där många beslut och regler om kristendomen klargjordes. Där avgjordes också striden om påskhögtidens placering.

Den kristna påsken frigjordes från den judiska och fick sin egen traditionsbundna tidpunkt. Därmed kunde man bevara dess historiska bakgrund, och än idag kan vi fira vår påsk på samma dag under samma lysande påskmåne som den gången i Egypten och i Jerusalem.



Vad var det då som de kom överens om på kyrkomötet i Nicea? Hur kommer det sig att månen alltid är full under påskveckan och hur kan man själv lista ut när påskdagen infaller?

Jo, man utgår från vårdagjämningen som infaller antingen den 20 eller 21 mars. Det är då natt och dag är lika långa. Sedan är det månen som bestämmer. Närmare bestämt den första fullmånen efter vårdagjämningen, för den närmaste söndagen efter den fullmånen blir tidpunkten för påsksöndagen.

På så vis blir påsken en rörlig helg med olika datum varje år, till skillnad från exempelvis julen.

Tidigast kan påskdagen hamna den 22 mars, vilket den gjorde 1818 och det dröjer länge innan det inträffar igen. År 2285 närmare bestämt. Senast kan påskdagen infalla den 25 april och så var fallet år 1943, och nästa gång den kommer så sent blir år 2038."

Tagit från; http://hem.passagen.se/sojson/pask/pask1.htm

Postat av: Cajsa

Publicerad 2009-03-22 21:26:11

Lät mysigt det där! Beträffande påskhare eller måne så får det vara vad det vill för mig! Jag ser fram emot ett vanligt hederligt påskägg fyllt med mina favvogodisar! Kram Cajsa.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Catharina

Bloggar om mitt liv och mina tankar! Är en lyckligt lottad trebarnsmamma till två Stora och en Liten. Har även finaste sambon och en katt. Har världens bästa jobb som distriktssköterska och på "fritiden" jagar jag Liten och servar Stora barn.Går rätt bra, för det mesta... Älskar min familj, mina vänner och rosévin! Gärna samtidigt!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela